Dit is waarom de kinderen van nu de uitvinders van de toekomst zijn

By 5 oktober 2017Nieuws

Was jij als kind ook altijd zo nieuwsgierig? Bij het minste en geringste stelde je al de vraag ‘waarom?’ en dan het liefst bij alles dat je verteld werd. Nu vind je deze kinderen misschien vervelend, maar we beginnen allemaal zo. En dat is juist alleen maar goed. De kinderen van nu moeten toch uiteindelijk voor een duurzame toekomst gaan zorgen, en daar kan niet genoeg nadruk op worden gelegd.

“Je moet vroeg beginnen met het zaadje planten. Vooral voor 12 jaar is het belangrijk om kinderen kennis te leren maken met wetenschap en techniek”, vertelt festivaldirecteur Anne Schreuder mij. Gisteren startte de tweede editie van het Generation Discover Festival in Den Haag. Op dit vijfdaagse festival worden kinderen en studenten klaargestoomd voor een duurzame toekomst. De eerste editie werd vorig jaar al door 30,000 mensen bezocht. Toch voelde dat meer als een pilot, vertelt Schreuder. Dit jaar hebben zich namelijk 15 partners aangesloten bij de organisatie, ieder met hun eigen boodschap over de toekomst.

Uitvinders van de toekomst

“Omdat er meer partners bijgekomen zijn, kunnen we dit jaar meer uitbreiden,” aldus Schreuder, “Zo keken wij afgelopen jaar ook meer naar sociale mobilisatie.” De organisatie van het festival vindt het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt zich te ontwikkelen. Zo werden ook scholen in achterstandswijken bezocht, zoals Transvaal in Den Haag: “Het is zó belangrijk om ieder kind te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek.”

Onderdeel van het festival is de Bright Ideas Challenge. Hierbij worden groep 7 klassen uitgedaagd om een innovatief idee voor duurzame energie te bedenken. Afgelopen jaar reisde de organisatie hiervoor met een Bright Ideas Hub het land rond. Zo kreeg elke school de kans om meer te leren over wetenschap en techniek: “Sommige scholen besteden al veel aandacht aan wetenschap en techniek, dat is dan echt een cadeautje. Met de Hub leren wij ook de andere scholen hier meer aandacht aan te besteden”, vertelt Schreuder enthousiast. Het zal je verbazen op welke duurzame ideeën kinderen uit groep 7 komen. Zo won gisteren team Flying Dutch Man de publieksprijs én de prijs voor de categorie Energie. Zij bedachten een systeem waarbij energie opgewekt kan worden met het stromende water in de afvoer.

Lees meer.

Bron: www.vance.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.