‘Kinderen eten meer groenten als het niet gesneden is’

By 2 november 2017Nieuws

Het is een probleem voor veel ouders tijdens etenstijd: kinderen die weigeren hun groenten op te eten. Een Australisch onderzoek laat nu zien dat dit niet ligt aan het soort eten, maar aan de manier waarop je de groenten aan je kinderen geeft.

De onderzoekers van het Deakin’s Centre for Advanced Sensory Science in Australië kwamen er namelijk achter dat je kinderen beter hele groenten kunt geven, dan groenten in kleine stukjes.

Liever in één stuk

Een groep van 72 basisschoolleerlingen kreeg twee dagen achter elkaar een broodtrommel gevuld met 500 gram wortels. De ene dag zat er een hele wortel in de trommel, de volgende dag dezelfde hoeveelheid in kleine stukjes. De kinderen kregen tien minuten om zoveel te eten als ze zelf wilden.

Wat bleek: de kinderen aten acht tot tien procent meer wortel wanneer het in één stuk werd meegegeven, en sommige kinderen aten zelfs de hele wortel op. “Dit laat zien dat ouders beter hele stukken groenten kunnen meegeven, als ze willen dat hun kinderen meer groenten eten”, aldus onderzoeksleider Gie Liem. “En het is nog makkelijker voor de ouders, ook.”

Inzicht in kinderbrein

“Ik vind het een logische uitkomst, kinderen kijken altijd naar hoeveelheden”, zegt opvoedkundige Marina van der Wal tegen Editie NL. “Vier snoepjes zijn bijvoorbeeld altijd leuker dan twee, maar het gaat ook op voor groenten die ze niet lekker vinden: dan hebben ze liever één stuk dan veel kleine.

Volgens Van der Wal komt dit omdat kinderen hoeveelheden nog niet in perspectief kunnen zetten, zo zien ze niet dat die ene wortel dezelfde hoeveelheid is als vele kleine stukjes. “Dit onderzoek is voor professionals niet verrassend, maar voor ouders wel. Ze krijgen zo toch meer inzicht in hoe het kinderbrein werkt.”

Te grote porties

Ook het Voedingscentrum herkent de uitslagen van het Australische onderzoek. “Als een kind een berg met eten ziet, is de kans groter dat hij er helemaal niet aan wil beginnen”, vertelt Patricia Schutte. Dat ligt overigens niet alleen aan de manier waarop kinderen met porties omgaan, maar ook aan de ouders, benadrukt Schutte.

“Veel ouders verkijken zich op de porties. Ze houden hun eigen referentiekader aan en denken dat hun kind net zoveel groenten moeten eten als zijzelf. Maar kinderen hebben veel minder nodig.” Haar advies is dan ook om kinderen de helft, of zelfs een kwart afhankelijk van de leeftijd, van de eigen portie te geven. En als dat niet werkt is groenten uit een stuk dus een goede optie. “Gekookte wortel is misschien niet lekker, maar een rauwe wel.”

Bron: www.rtlnieuws.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.