Kleinschalig natuuronderwijs in Galder: ‘Je ziet hun zelfvertrouwen groeien’

By 17 oktober 2017Nieuws

GALDER –¬†Basisschool Iduna is een piepklein schooltje op een bijzondere plek. De kinderen krijgen les in twee duurzaam gebouwde leslokalen, naast een charmante boerderij net voor Galder, op steenworp afstand van het Mastbos en de Galderse Meren. Een prachtige plek voor kleinschalig natuuronderwijs.

“In augustus 2015 zijn we begonnen met 9 kinderen,” vertelt lerares en initiatiefnemer Marilke Verheye. Inmiddels telt de school 3 leerkrachten en 20 kinderen: 8 kleuters en 12 oudere leerlingen. “We zijn een Vrije School waarin beweging, doen en ervaren heel belangrijk zijn. Kinderen zijn zoveel bezig met hun hoofd, met prestaties. Wij vinden het belangrijk dat ze ook met hun hart en handen werken. Dat ze leren van de natuur.”

Daarom werken de leerkrachten regelmatig met hun klas in de moestuin bij school, is er veel ruimte voor buitenspelen en is het elke woensdag ‘bosdag’.

Bosdag

Marilke: “Zon, wind of regen: op bosdag gaan we naar buiten. Met mijn klas oudere kinderen doe ik sport en spel. We gebruiken de natuur om dingen te leren. Als ze met water zelf een riviertje maken, leg ik de verbinding met aardrijkskundeles.

Ze leren rekenen en samenwerken terwijl ze bezig zijn met draken maken van takken en mos. Van hout maken ze hun eigen instrumenten. Door de kleine groepen krijgen ze intensief onderwijs. Ze leren in korte tijd heel veel. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien.”

 

Lees meer.

Bron: www.bndestem.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.