Opvoeden, wat is dat? Ouders zijn het gezag kwijtgeraakt

By 10 oktober 2017Nieuws

Luisteren naar een ouder of leerkracht is er bij veel kinderen niet meer bij. Tegen kinderen wordt tegenwoordig niet meer ‘gezegd’ wat ze moeten doen, nee: alles wordt ‘overlegd’. Simpele klusjes als hun kamer opruimen hoeven de kids niet zomaar op te pakken. Want, zo zegt een leerling uit groep acht: “Ik luister gewoon goed naar m’n gevoel, en m’n gevoel zegt: ‘ik heb er geen zin in’.” Juist ja. Waar gaat het mis met de jeugd van tegenwoordig? Of moeten we zeggen: ‘de ouders van tegenwoordig’?

We horen het steeds vaker: kinderen van nu hebben geen gevoel voor gezag. In de klas luisteren ze niet naar de juf, en ouders krijgen steevast een grote mond. Dit geldt natuurlijk niet voor alle kinderen, en bovendien waren wij vroeger ook niet alleen maar braaf en onschuldig. Maar toch; de trend waarin onze jongste generatie zich steeds minder aantrekt van gezag is wel duidelijk zichtbaar. De vraag is waar dat aan ligt. Weten ouders hun kinderen nog wel op te voeden? Radio Doc sprak hierover met ouders, leerkrachten, peuterleidsters, een psycholoog en een adjunct-directeur van een school.

‘Ik zou nooit mijn plekje in de bus afstaan aan iemand anders’

Dat kinderen steeds mondiger worden is niet per definitie een slechte ontwikkeling. Ze durven zichzelf meer te uiten en zullen niet zomaar over zich heen laten lopen. Maar toch, wie naar de documentaire Het kind de baasluistert kan de negatieve aspecten ervan niet ontkennen. Kinderen die hun plaatsje ‘nooit zullen afstaan’ aan een oudere persoon in de bus bijvoorbeeld, of die vinden dat die meneer of mevrouw het eerst wel ‘heel lief moet vragen’. Ook zorgwekkend: leerkrachten en ouders die niet weten hoe ze een jongetje moeten aanpakken dat uit boosheid stenen naar andere kinderen gooit, en dat weigert te luisteren naar wie dan ook. Waar gaat het mis?

Lees meer.

Bron: www.nporadio1.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.