Scholen in regio blij met hulp voor veilige schoolreis

By 13 juni 2017Geen categorie

EINDHOVEN – De stichting School en Veiligheid komt met tips en adviezen voor een veilige schoolreis. Wat te doen bij rampen, ongelukken en aanslagen. Een mooie aanvulling op de bestaande draaiboeken vinden scholen in deze regio.

Een handleiding voor een veilige schoolreis. Scholen in deze regio zijn er blij mee. ,,Het geeft rust als je als begeleider weet dat er een draaiboek ligt als het misgaat”, vertelt Leenderd van der Deijl, rector van het Strabrecht College in Geldrop. Een bus met leerlingen en leraren van zijn school verongelukte vorige week in het Franse Calais. 21 inzittenden raakten daarbij gewond. ,,We hadden een uitvoerig draaiboek klaarliggen maar achteraf kom je toch tot de conclusie dat het misschien verstandig is om docenten te spreiden door de bus. Nu zaten ze allemaal voorin en raakten ze allemaal gewond. Ik denk dat het goed is dat er nu een soort handleiding komt waar alle scholen uit kunnen putten.”

Tips
Die handleiding wordt opgesteld door de stichting School en Veiligheid en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Scholen krijgen tips om zich te kunnen voorbereiden op ongelukken maar ook aanslagen of andere rampen tijdens buitenlandse trips. Wie neemt er de leiding, wie communiceert met de ouders en de pers en waar zijn al die contactgegevens snel te vinden bijvoorbeeld. De stichting adviseert scholen ook om ouders te betrekken bij de reizen.

Heel verstandig volgens Van der Deijl. ,,Je kunt het nooit helemaal voorkomen maar je kunt altijd van elkaar leren.” Ondanks het ongeluk gaan busreizen bij het Strabrecht vooralsnog niet in de ban. ,,We stappen ook iedere dag in onze auto of op de fiets. Het zijn ingecalculeerde risico’s die we denk ik moeten accepteren.”

Discussie
Bij collega Jean Wiertz, rector van het Eckart College, speelt de discussie over busreizen wel. ,,We hebben nog geen besluit genomen maar zo’n ongeluk als met die bus in Frankrijk zet je wel aan het denken. Aan de andere kant, vliegen is bijvoorbeeld weer een stuk duurder. Je wil de reisjes ook voor iedereen betaalbaar houden.”

Wat betreft bestemmingen zal de discussie de komende jaren wel blijven denken de rectors. ,,Het is een dilemma waar iedere school mee worstelt”, stelt Wiertz. ,,Maar de reisjes zijn niet alleen maar leuk. Ze hebben ook een educatief doel en zijn voor leerlingen erg belangrijk. Vooralsnog bekijken we het per reis en winnen we advies in, bijvoorbeeld bij het ministerie.”

Parijs
Ook op het Strabrecht nog geen ban op bepaalde steden. Van der Deijl: ,,Na de aanslagen in Parijs, anderhalf jaar geleden, hebben we wel besloten daar even niet heen te gaan. Maar toen was het net gebeurd. Het is ook iets wat we bespreken met ouders. We respecteren het als ouders hun kind thuishouden. Als er veel weerstand is kiezen we voor een andere bestemming.”

De handleiding van de stichting School en Veiligheid komt volgende week.

Bron: ED

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.