‘Soort licht heeft grote invloed op schoolprestaties kinderen’

By 19 oktober 2017Nieuws

We weten allemaal dat licht de sfeer kan bepalen. TL-buizen zijn zakelijk, terwijl kaarsen juist heel romantisch zijn. Maar dat is niet het enige: onderzoekers stellen dat licht ook van grote invloed is op de schoolprestaties van kinderen.

Wetenschappers van de Korea Advanced Institute of Science and Technology ontdekten namelijk dat de ‘kleur’ van licht veel invloed heeft op de manier van leren van kinderen. Hoe gezellig ze ook zijn ingericht, de meeste klaslokalen worden verlicht door dezelfde koude tl-buizen. Daar is niets mis mee, maar een klein verschil tussen lichtbakken kan net een verschil in prestaties maken.

Schaal van Kelvin

Tl-buizen kunnen namelijk koud en warm licht geven, gemeten op een schaal van Kelvin. De onderzoekers testten de prestaties van twee schoolklassen onder verschillende soorten tl-licht. De ene klas zat in een lokaal waar de kleurtemperatuur steeds veranderde tussen drie soorten licht, van ‘warm’ tot ‘koel’. De andere klas zat in een lokaal waar fluoriserende tl-belichting hing en fungeerde als controlegroep.

Rekentoets

Alle leerlingen moesten een rekentoets doen, en wat bleek: ze werden beïnvloed door het veranderende licht. Bij het koelste licht van 6500 K deden de kinderen de rekentoets het best. De warmste kleurtemperatuur (3500 K) werkt daarentegen beter om kinderen te laten relaxen, en de middentemperatuur van 5000 K is heel geschikt wanneer er moet worden gelezen.

“We waren verrast dat de feitelijke resultaten als de ervaringen van de kinderen – die geen kennis hebben van licht – overeen kwamen”, vertelt onderzoeker Kyungah Choi aan the Huffington Post. “Het laat maar weer zien dat je met weinig moeite een groot verschil kan maken in het welzijn en de prestaties van mensen.”

Lees meer.

Bron: www.rtlnieuws.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.