Verschillen ouderbijdrage enorm: hoe rijker klasgenootjes, hoe meer je betaalt

By 3 oktober 2017Nieuws

Op sommige scholen wordt van ouders verwacht dat ze elk jaar ruim 600 euro aan vrijwillige ouderbijdrage betalen, terwijl op andere scholen niets wordt gevraagd. De verschillen tussen scholen zijn groot en hoe rijker de ouders op een school, des te hoger is de ouderbijdrage. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws bij middelbare scholen.

RTL Nieuws onderzocht de vrijwillige ouderbijdrage van een derde van de middelbare scholen. Gemiddeld wordt ouders in het voortgezet onderwijs jaarlijks 188 euro aan vrijwillige ouderbijdrage gevraagd.

Onder de vrijwillige ouderbijdrage vallen bijvoorbeeld kosten voor de mediatheek, de educatieve reizen en de huur van het kluisje.

Uitsluiten van activiteiten

Wie de ouderbijdrage niet betaalt, mag worden uitgesloten van activiteiten. Het voelt daarom volgens Herman van der Werfhorst, hoogleraar onderwijssociologie aan de UvA, voor veel ouders niet als vrijwillig.

“Kinderen willen niet thuisblijven met het educatieve schoolreisje. En ouders willen ook niet dat hun kinderen dat moeten doen, ouders zien de ouderbijdrage dus als een stevig verzoek waar je toch niet echt aan kunt ontsnappen.”

Tweedeling

Scholen waarvan de ouders minder dan gemiddeld te besteden hebben, vragen gemiddeld 168 euro aan de ouders. Dit is bijna 50 euro minder dan middelbare scholen waar ouders meer dan gemiddeld te besteden hebben, waar 216 euro wordt gevraagd.

Volgens Herman van de Werfhorst past dit verschil binnen de tweedeling die te zien is in het onderwijs, waarbij het sociale milieu waarin je opgroeit invloed heeft op de school waar je terechtkomt.

Hij verwacht niet dat veel armere ouders voor een school kiezen vanwege de lage ouderbijdrage . “Voor grote groepen zal het niet die 100 euro zijn die het verschil maakt tussen de ene en de andere school.”

Meer bewuste keuzes

Maar, de extra activiteiten die met de ouderbijdrage worden betaald, kunnen volgens Van de Werfhorst wel een rol spelen bij de keuze.

“Ouders uit hogere sociale milieus maken gemiddeld meer bewuste keuzes over het onderwijs van hun kind. Hierbij zijn mogelijk niet alleen de leerprestaties leidend, maar ook extra’s zoals de schoolreisjes of een mooi laboratorium.”

Vooral aan ouders in het vwo wordt een flinke bijdrage gevraagd voor allerlei extra’s, gemiddeld 264 euro per jaar. Het praktijkonderwijs en het vmbo is een stuk goedkoper dan de havo en het vwo.

Lees meer

Bron: www.rtlnieuws.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.